Brannøvelse på hotell tar utgangspunkt i forutgående brannkurs, hotellenes instruksverk, organisering og drift.
Med brannøvelse forstås å trene bredt på en hendelse i hotellet ved brann, og hvor gjennomføringen inkluderer blant annet definerte innsatsoppgaver og evakuering. Øvelsen utledes av brannkurs samme dag.
Evakueringsøvelse kan for eksempel være at gjester og ansatte i hovedsak evakuerer bygningen som følge av brannalarm. I en del tilfeller er evakueringsøvelser ikke fundamentert i forutgående brannkurs på øvingsdagen, er kanskje ikke spesielt forberedt, varslet eller forankret i driften på øvingstidspunktet.
Brannøvelse eller evakueringsøvelse?
Av de to øvingsmodellene over planlegger Norsk Hotellsikkerhet alltid for brannøvelser siden slike gjennomføringer har langt større potensiale for reelle forbedringer på brannområdet, gir større utbytte og er langt mer pedagogisk riktige når det kommer til læring og utvikling. Norsk Hotellsikkerhet søker derfor bort fra oppdrag hvor virksomhetene bare ønsker evakueringsøvelse, og hvor denne ønskes iverksatt både overraskende og uforberedt på gjester og ansatte. Evakueringsøvelser i den form som nevnt over (av og til fordekt som brannøvelser) gir altså mindre gevinst, er kostnadsdrivende og er ofte til begrenset nytte for oss i hotellbransjen.
Et grunnleggende premiss for brannøvelse er at hele hotellorganisasjonen utfører sine oppgaver basert på branninstruksene og forutgående brannkurs samme dag. Her skal teori omsettes i praksis på pedagogisk riktig måte. Om ikke annet er bestemt vil første del av øvelsen være med aktiv brannalarm hvor ansatte på vakt følger instruksene, utfører målbare oppgaver og evakuerer bygningen.
Repetisjonsøvelser i umiddelbar etterkant er uten aktiv brannalarm, og også her fokuseres det på resepsjonens innsatsoppgaver (varsling, livreddende tiltak og slokking) slik at alle resepsjonistene, inkludert de som deltar på frivakt, kan trene. Øvrige ansatte er unntatt repetisjonsøvelsene og kan returnere til normale arbeidsoppgaver når alarmen er tilbakestilt etter første gjennomføring.
Norsk Hotellsikkerhet har løpende kontakt med 110-sentralen for å hindre utrykning, dokumentere teknisk alarmoverføring og sikre tilbakestilling.
Særskilt trening for resepsjonister
Siden det i regelen er resepsjonistene som responderer på forvarsler og brannalarmer vil øvelsene være spesielt rettet mot denne arbeidsgruppen. Etter grundig brannvernopplæring i forkant og gjennom øvelsens gang skal den enkelte resepsjonist være i stand til å håndtere brannsentralen i alarmmodus, kommunisere via radiosamband eller mobiltelefon om situasjonen som har funnet sted (for eksempel til 110), være bevisst egen sikkerhet, samt gjøre vurderinger og utføre praktisk øving i forhold til livreddende tiltak og slokking av brann. Inkludert i brannøvelsen er enkel og praktisk slokketrening med hotellets husbrannslange.
Brannøvelse i regi av Norsk Hotellsikkerhet tar alltid høyde for nattvakter i resepsjonen som ofte er alene på vakt, og øvelsens form og innhold ivaretar utfordringene rundt dette.
Evaluering
Etter endt øvelse samles resepsjonistene, brannvernleder, øvingsleder (Norsk Hotellsikkerhet) og alle andre som har mulighet, for evaluering. Her er det ikke uvanlig at også hotelldirektøren deltar. Evalueringen har som formål å avdekke forbedringspunkter, branntekniske avvik og konkrete forhold som skal styrke hotellet som en fungerende brannvernorganisasjon.
Dokumentasjoner
Norsk Hotellsikkerhet tar hånd om alle nødvendige dokumentasjoner. Leveringstid er innen 24 timer etter utført oppdrag.
Ta kontakt med Norsk Hotellsikkerhet for et uforpliktende tilbud til svært konkurransedyktige priser.
Offentlige kilder til informasjon om brannsikkerhet er blant annet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Lovdata.